© Αbdallahh

GREENSPACES

Το πράσινο στα χέρια σου!

Συχνές ερωτήσεις

Καταχώρηση χώρων πρασίνου

Μπορούν όλοι να καταχωρήσουν χώρους πρασίνου;
Και βέβαια μπορούν. Η μόνη απαίτηση είναι να επιλέξουν όταν κάνουν sign up την σχετική επιλογή στην εφαρμογή «εθελοντής». 

Τι χώρους καταγράφουμε;
Καταχωρούμε στην εφαρμογή χώρους πρασίνου και γενικότερα ελεύθερους χώρους. Πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές κοκ.

Πόσες φωτογραφίες ανεβάζουμε;
Πρέπει να ανεβάσεις τουλάχιστον τρεις φωτογραφίες. Αν θέλεις να ανεβάσεις περισσότερες μπορείς να το πράξεις στα σχόλια. 

Έκανα λάθος την βαθμολογία ή την καταχώρηση των δεδομένων, τι μπορώ να κάνω;
Αν έχεις καταχωρήσει ένα πάρκο, έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις τα δεδομένα που καταχώρησες οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμείς (πχ.αν ξέχασες να σημειώσεις ένα χαρακτηριστικό του χώρου). Ανά πάσα στιγμή μπορείς επίσης να αλλάξεις την βαθμολογία που έδωσες.

Τα χαρακτηριστικά που έχουν καταγραφεί για έναν χώρο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Αν έχεις καταχωρήσει εσύ τον χώρο, μπορείς να προσθέσεις ή αφαιρέσεις χαρακτηριστικά. Αν δεν τον έχεις καταχωρήσει, τότε μπορεί να ζητήσεις αλλαγή στοιχείων, είτε αναρτώντας σχόλιο, είτε πατώντας report στην εφαρμογή. 

Μπορώ να καταχωρήσω δάση και δασικές περιοχές;
Η εφαρμογή αφορά τους χώρους αστικού πρασίνου, δηλαδή τους χώρους που βρίσκονται μέσα στις πόλεις. Δεν καταγράφουμε δάση και δασικές περιοχές.

Γιατί ζητάτε να σημειώσουμε για «κατοικίδια»;
Γενικά στους χώρους πρασίνου επιτρέπεται η είσοδος των ζώων συντροφιάς αρκεί να είναι δεμένα και να βρίσκεται κοντά τους ο συνοδός. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν επιτρέπεται η είσοδος ζώων συντροφιάς σε παιδικές χαρές. Για αυτό ζητάμε να σημειωθεί αν επιτρέπονται ή όχι τα κατοικίδια. Επιπλέον ζητάμε το συγκεκριμένο στοιχείο, γιατί η πείρα έχει δείξει πως οι κάτοχοι ζώων συντροφιάς προτιμούν κάποιους χώρους πρασίνου έναντι άλλων, πράγμα που είναι καλό να το γνωρίζουν και άλλοι ζωώφιλοι.

Θα ήθελα να φαίνεται στην εφαρμογή αν υπάρχουν θέσεις πάρκινγκ σε έναν χώρο πρασίνου.
Μπορείς να ανεβάσεις σχόλιο για έναν χώρο πρασίνου επισημαίνοντας αν είναι εύκολη η πρόσβαση με μέσα αστικών συγκοινωνιών και η στάθμευση με ΙΧ.

Καταχώρησα έναν χώρο πρασίνου αλλά δεν τον βλέπω στην εφαρμογή.
Θα τον δεις σύντομα. Κάθε καταγραφή περνά από moderation για να αποφύγουμε κακόβουλες καταχωρήσεις. 

Μπορώ να ανεβάσω ή να δω χώρους πρασίνου από τον υπολογιστή;
Το WWF GreenSpaces είναι μια εφαρμογή για κινητά και έχει στηθεί πάνω στην έννοια της εμπειρίας και της κινητικότητας των πολιτών. Είναι μια εφαρμογή που παροτρύνει τους πολίτες να βγουν έξω κι ως εκ τούτου ηθελημένα δεν δημιουργήσαμε έκδοση για υπολογιστές. 

Είμαι μέλος ομάδας/συλλογικότητας και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή για να καταγράφουμε χώρους πρασίνου στο δήμο μας. Χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο;
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και ελεύθερη για χρήση από όλους. Καταγράψτε λοιπόν και αξιολογήστε τους χώρους πρασίνου της πόλης σας. Αν θέλετε συνοπτικά στοιχεία για τον αριθμό των χώρων και τον μέσο όρο αξιολόγησης, ελάτε σε επαφή μαζί μας για να σας στείλουμε σχετικά δεδομένα (greenspaces@wwf.gr).  

Μπορώ να κάνω καταγραφές στο εξωτερικό;
Η εφαρμογή αφορά τους  χώρους αστικού πρασίνου της Ελλάδας.

Αξιολόγηση χώρων πρασίνου

Πως γίνεται η βαθμολόγηση;
Η αξιολόγηση γίνεται βάσει της υποκειμενικής θεώρησης του επισκέπτη του χώρου. Μας ενδιαφέρει να αποτυπώσουμε την εμπειρία των ανθρώπων που βρίσκονται στους χώρους πρασίνου. Αξιολογούμε τρεις κατηγορίες: α) την ποιότητα και ποσότητα πρασίνου, β) την καθαριότητα, γ) τις ποιότητα και το είδος των υποδομών και την αρμονική ένταξη στην πόλη. 

Δεν είμαι σίγουρος πώς να βαθμολογήσω.
Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ενδεικτική φόρμα αξιολόγησης που έχουμε ετοιμάσει, η οποία θα σε βοηθήσει να αποτυπώσεις την κατάσταση. Κατέβασε την φόρμα από εδώ, και χρησιμοποιήσε την.

Έχω ενστάσεις για τη βαθμολογία ενός πάρκου.
Η βαθμολογία βγαίνει από τους ίδιους τους πολίτες. Αξιολόγησε κι εσύ, δίνοντας την βαθμολογία που θεωρείς ότι αντιστοιχεί στον χώρο.

Γιατί δεν μπορώ να βαθμολογήσω όταν δεν είμαι κοντά στο χώρο;
Αυτό που έχει νόημα είναι η αξιολόγηση ενός χώρου από τους ανθρώπους που επισκέπτονται και γνωρίζουν τον χώρο. Θα ήταν άδικο να υπάρχει η δυνατότητα πχ. σε κατοίκους των Χανίων να βαθμολογούν χώρους πρασίνου στην Αλεξανδρούπολη.

Έδειξα στους υπευθύνους του δήμου που κατοικώ την αξιολόγηση των πάρκων, αλλά δεν φάνηκαν να ενδιαφέρονται. Τι κάνω;
Ανέβασε σχόλιο στην εφαρμογή επισημαίνοντας την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών. Επίσης, έλα σε επαφή με κατοίκους της περιοχής και με μέσα ενημέρωσης για να αναδείξεις την πραγματική κατάσταση. Μαζί με ομάδες και τοπικούς συλλόγους, μπορείτε επίσης να αναλάβετε εθελοντικές δραστηριότητες για βελτίωση των χώρων ή να υιοθετήσετε χώρους πρασίνου.

Επίσκεψη σε χώρους πρασίνου

Πώς μπορούμε να δούμε τις συγκοινωνίες για την περιοχή;
Η εφαρμογή λειτουργεί σε περιβάλλον google maps. Υπάρχει η δυνατότητα να δεις τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσεις για να φτάσεις σε έναν χώρο πρασίνου. Εκεί θα δεις ότι υπάρχει επιλογή για να μεταβείς στον χώρο με μέσα αστικών συγκοινωνιών.  

Γενικά

Για να μπω στην εφαρμογή χρειάζομαι σύνδεση στο διαδίκτυο;
Για να δεις χώρους πρασίνου, να τους αξιολογήσεις, να τους βαθμολογήσεις, να αναζητήσεις χώρους χρειάζεσαι σύνδεση στο διαδίκτυο. Είτε με 3G/4G, είτε με wifi. Πάντως σου έχουμε καλά νέα: η σύνδεση στο WWF GreenSpaces δεν καταναλώνει πολλά MB.

Μπορούμε να αναπτύξουμε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με βάση την εφαρμογή;
Και βέβαια. Έχουμε ετοιμάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πράσινοι  Χαρτογράφοι» που μπορούν να αξιοποιήσουν σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, γονείς κοκ. Μπείτε στο σχολικό κομμάτι της ιστοσελίδας της WWF Καλύτερης Ζωής για να δείτε περισσότερα. 

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να αξιοποιήσουμε την εφαρμογή; 
Μπορείς μαζί με φίλους, γείτονες, ομάδες της περιοχής να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή για να αναπτύξετε δράσεις στους χώρους πρασίνου της γειτονιάς ή του δήμου σας. Μέσα από την εφαρμογή μπορείτε να καλείτε τους πολίτες σε δράσεις και εκδηλώσεις, να καλείτε το δήμο να λάβει μέτρα, να σχολιάζετε σε real time κάθε εξέλιξη σε έναν χώρο, να επισημαίνετε καλές και κακές στιγμές στο χώρο. 

Δεν έχω καταλάβει πως λειτουργεί η εφαρμογή.
Δες εδώ το βίντεο που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις όλες τις λειτουργίες και δυνατότητες της εφαρμογής